Ako prestrieť vianočný stôl? Sviatočná atmosféra v súlade s prírodou

How to set the Christmas table? Holiday atmosphere with a touch of nature

Vianočné zdobenie a najmä dekorovanie vianočného stola pretvorí obyčajný jedálenský stôl na vianočný zázrak, ktorý neostane bez povšimnutia. Každý detail má potenciál vytvoriť atmosféru tepla, lásky a radosti. Ako prestrieť vianočný stôl tak, aby bol sviatočný, ľahký a elegantný?

 

1. Jedálenský stôl ako ozdoba

Na začiatku dekorovania stojí prázdny stôl, ktorý môže byť okrúhly ako stôl XX alebo hranatý či oválny, menší alebo väčší. Základom je zamyslieť sa pre koľko ľudí budete pri stole prestierať, koľko priestoru potrebujete na taniere a príbor a koľko ostáva na dekorácie. Pri drevených jedálenských stoloch nádherne vynikne kresba dreva a bola by škoda stôl zakrývať obrusom. Vedzte, že nielen stôl môže byť ozdobou, ale aj podávané pokrmy a tableware, ktoré sú sami o sebe dekoráciou. Pri väčších stoloch si môžete dovoliť viac dekorácii, naopak pri malom stole voľte skôr jeden centrálny bod, kam dekorácie umiestnite. 

 

2. Vyberte si farebnú schému

Výhodou stolov z masívneho dreva je ich univerzálnosť. Drevo je prírodný materiál, ktorý sa dá krásne kombinovať s akoukoľvek farbou. Prírodné dekorácie, v ktorých dominujú zemitejšie farby, ktoré je možné doplniť výraznejšími farebnými prvkami. Celkový dojem z takéhoto interiéru zostane vyvážený a vkusný.

Užitočný návod, ako ozdobiť vianočný stromček zhrnula v troch jednoduchých krokoch na svojom blogu americká dizajnérka Shea McGee.

 

3. Prírodné dekorácie 

Prírodné dekorácie sú ideálnou voľbou pre vianočný stôl. Sú nielen krásne, ale aj udržateľné. Využívaním prírodných materiálov podporujeme ochranu životného prostredia a zároveň prispievame k vytvoreniu príjemnej a útulnej atmosféry.


Prírodné dekorácie, ktoré môžete použiť:

  • vianočná zeleň - ihličnaté vetvičky, ako sú borovica, smrek alebo jedľa, ale aj iné typy zelene, ako sú eukalyptus, breza, buk alebo mach. 
  • sušené plody, ako sú šišky, žalude, bukvice alebo jablká, dodajú vášmu stolu rustikálny šmrnc.
  • sviečky zo včelieho vosku

Na vianočnom stole môžu byť aj rezané kvety alebo vianočná ruža. Tieto malé detaily pomôžu vytvoriť skutočne okúzľujúci výsledok.

 



Tu je niekoľko konkrétnych tipov na vytvorenie prírodných vianočných dekorácií, ktoré sú zároveň udržateľné:

  • Namiesto kupovaných dekorácií použite vlastnoručne vyrobené. Môžete si napríklad vyrobiť vianočný veniec z ihličnatých vetvičiek alebo girlandu zo sušených plodov. To vám umožní byť kreatívny a vytvoriť si jedinečné dekorácie, ktoré budú odrážať vašu osobnosť. 
  • Minimalizujte množstvo dekorácií. Príliš veľa dekorácií môže byť preplnené a neútulné. Namiesto toho sa sústreďte na niekoľko kvalitných dekorácií, ktoré budú mať výrazný efekt.
  • Dekorácie umiestnite tak, aby nezaberali veľa miesta. Malé dekorácie sú ľahšie a menej náročné na údržbu. Môžete ich umiestniť na stôl, do váz alebo na svietniky.
  • Používajte prirodzené farby. Prírodné farby sú elegantné a nadčasové. Vyberte si farby, ktoré sú v súlade s celkovým štýlom vášho domova.

4. Výber príboru

Hlavným prvkom je prestieranie, ktoré je samo o sebe ozdobou. Môžete použiť sezónne taniere, poháre a príbory. Nebojte sa zlata, ružového zlata, medi alebo striebra a vyberte aj staršie zaujímavé kúsky. K teplejším odtieňom vašich farieb (napr. červená) sa hodí zlato, naopak k studeným farebným odtieňom (modrá) skôr striebro. Po umiestnení riadu pridajte na stôl dekorácie, kvety alebo ovocie. Uistite sa však, že nie sú príliš vysoké, aby nikomu neprekážali vo výhľade.

 

5. Svietniky, sviečky a svetielka

Čaro a útulnosť zdobenia dodajú aj sviečky vo vianočných svietnikoch. Vyberte si, či chcete jednu centrálnu sviečku (ikebanu) alebo viac sviečok na peknom svietniku, prípadne usporiadané jednotlivo. Nezabudnite pod nich dať obrúsok, aby sa vám vianočný stôl nezašpinil od vosku. Môžete použiť aj malé svietiace ozdoby, ktoré rozžiaria vetvičky ihličia. 



6. Stolovanie Javorina, stolovanie s ľahkosťou

Stolovanie v minimalistickom štýle s použitím prírodných materiálov je spôsob, ktorým nič nepokazíte. Práve naopak. Vianočný stôl bude pôsobiť elegantne a nadčasovo. V tomto prípade je menej viac. Pracujte s drevom, drevenými podnosmi či táckami, ich minimalizmus dokáže vyzdvihnúť práve to, čo na ne položíte, pretože aj jedlo je ozdobou vianočného stola.  

Vhodná je servírovacia doska LEAF alebo miska SCENIO, ktoré do vášho stolovania vnesú dotyk prírody. Papierové servítky môžete vymeniť za látkové alebo ľanové, ktoré môžete dozdobiť jutovým špagátom, škoricou alebo cezmínou. Pár kvapiek esenciálneho oleja na šišku poslúži ako prírodný difuzér. S trochou kreativity môžete vytvoriť krásnu a udržateľnú vianočnú výzdobu, ktorá bude zdobiť váš domov počas celého sviatkového obdobia. 

Nezabúdajte však, že najkrajšou ozdobou sviatkov sú práve ľudia, ktorí za sviatočným stolom sedia. 

 

Mohlo by sa vám páčiť